Monday, May 21, 2012

Upassende sociologi (3)

Livet på landevejen - et sociologisk studium af vagabondkulturen af Joan Kirkebak, Henrik Urban Meyer, Gitte Hundal Mikkelsen, Anders Hess Pedersen, Anette Rodkjær, Anne Marie Bach Svendsen (s. 273-298)

Der findes tre typer af vagabonder: helårsvagabonder, halvårsvagabonder (som fravælger livet på landevejen i den kolde årstid og som også kaldes for luksusvagabonder) og markedsvagabonder, som har opgivet livet på landevejen men holder kontakten til miljøet ved lige i forbindelse med store markeder. (s. 279)
Selv om livet i fulstændig uafhængighed fremstilles som positivt, er der også slagsider: ensomhed (hunden som makker). Ved bestemte lejligheder savnes livet i fællesskabet.
Livet som vagabond bliver valgt af forskelliger årsager, gennemgående bliver skilsmisse, men også opsigelse nævnt, eller et andet brud i hverdagen. (s.285)
Vagabonder har en aflagt uniform (krav: det skal være foræret) med forskelligt pynt og en vogn (ofte en barnevogn) tilfælles. De får et individuelt øgenavn.
Der findes navngivningsceremonier. De store komsammener er på Egeskov Marked, Døllefjelde-Musse Marked og Hjallerup Marked. Vagabonderne opretholder en facade udadtil. Det er vigtigt for dem at optræde som hyggelige mennesker.
Vagabond samfundet har sine regler og deres overtrædelse fører til midlertidig udsødelse af samfundet.

No comments:

Post a Comment