Sunday, February 21, 2016

Manden bag døren (2003, Jesper W. Nielsen)

Det er et meget mærkelig tilfælde, at de to nærmeste kirker starter en filmklub hver. I dag var det Ålholm Kirke. De viste en dansk film,.jeg så den for fuldstændigheds, skyld men kunne lige så godt have ladet være.
Så har vi Svend (en Nikolaj Coster Waldau med farvet hår) som er kæreste med Lizzie (Iben Hjeile). Svend er sygelig jaloux og har en snert af psykopatolog med voldelige tendenser. Hans bror hedder Bølle og er komplet faldet ud af samfundet. Svend og Lizzie afvikler ders sociale liv på et værtshus, hvor Torben er bartender (Lars Hjortshøj får en chance at vise sine ringe skuespilleriske evner i en seriøs rolle, for en gangs skyld). Svends forældre er gået fra hinanden. Der er faren, en senil alkoholiker (Per Oscarsson) og moren, en pillemisbruger (Rita Angela, som normalt kun optræder i uopsigtsvækkende biroller).
Svend prøver at holde sammen på denne rablende gale menageri, men da han også trænger til at få strammet adskillige skruer går det selvfølgeligt galt. Faren har ofte fablet om, at han ville tilbage til Pisserenden, hvor han i meget yngre dage var den ukronede konge. Svend lover ham hele tiden, at det skal de nok, men så dør faren. Svend vil så gerne at alle forsones, og derfor kører han med liget alle de steder hvor faren har et mellemværende. Til sidst bliver det oplyst for Svend, at Pisserenden egentligt er farens betegnelse for sin hustrus kønsdele. Ja, fy for en ulækker joke.
Svend vil så gerne at alle tilgiver hinanden, men han har selv alvorlige problemer med den der tilgivelse. Han mener hele tiden, at bøssen Gunnar "har kneppet kæresten i røven", endog uden at spørge om lov, hvilket i hans verdenssyn er påkrævet, når der er tale om røven Da kæresten så tilstår, at det gjorde hab faktisk, så går han beserk igen.
Der er gode kræfter i denne kraftløse film. De prøver at få det bedste ud af dette håbløse manuskript. Manuskriptet kommer næsten afsted med hvad son helst, da alle personer i denne cage aux folles er rablende gale. Men der kommer ikke en god - og vedkommende ! - film ud af et menageri af vanvittige eksistenser. Også editeringen ved ikke hvad den skal stille op med dette ualmindelige underlødige oplæg.
Den får 2/10, men kun fordi der er et par kraftfulde præstationer af gode skuespiller. Hvem finansierer dog sådan noget juks?

No comments:

Post a Comment